Η πορεία μέχρι την ψήφιση του Νομοσχεδίου ΥΝΑΝΠ

Ψηφίστηκε την Πέμπτη 23/11/2017 το "πολύπαθο" Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ το οποίο και βρίσκονταν σε διαρκή συζήτηση και διαβούλευση επί σχεδόν 2,5 έτη.
Από το Δεκέμβριο του 2016 η Ομοσπονδία μας και παράλληλα με την ανάληψη του ΥΝΑΝΠ από τον κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη εξέλιξε την ήδη καλή της συνεργασία με τον προηγούμενο Υπουργό κ. Δρίτσα Θεόδωρο και ζήτησε να ενταχθούν στο Νομοσχέδιο μία σειρά από διατάξεις οι οποίες και αποτελούσαν διαχρονικά αιτήματα κυρίως υπέρ των Λ/Φ και των ΥΠΑΞ και ήμασταν υπέρμαχοι κάθε διάταξης που προωθούσε τα δίκαια αιτήματα των Αξιωματικών.
Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ κατέθεσε στον κ.Υπουργό τις προτάσεις της οι οποίες αποτελούσαν το ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα του 18ου Τακτικού Συνεδρίου που διεξήχθη του Μάιο του 2016 στη Ρόδο παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.
Ζητήσαμε από τον κ. Κουρουμπλή το τελικό κείμενο του Νομοσχεδίου να αποτελέσει προϊόν συνεργασίας των συνδικαλιστικών φορέων, της πολιτικής και στρατιωτικής Ηγεσίας αλλά και δημόσιας διαβούλευσης ώστε το τελικό αποτέλεσμα να τυγχάνει της πληρέστερης δυνατής αποδοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Για το λόγο αυτό στις 30/01/17 συγκλήθηκε διευρυμένο Γενικό Συμβούλιο με την παρουσία των εκπροσώπων και των 18 τοπικών Ενώσεων της Ομοσπονδίας μας που σκοπό είχε την ενημέρωση των συναδέλφων για τις εξελίξεις στα φλέγοντα θέματα που μας αφορούν.
Στο Γενικό Συμβούλιο επιπρόσθετα με τις διατάξεις που ήδη είχαμε καταθέσει ως πρόταση για ένταξη στο Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ ετέθη για πρώτη φορά σε προοπτική οριστικής επίλυσης και το ζήτημα με το επίδομα παραμεθορίου το οποίο και ύστερα από σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων νομοθετήθηκε και κατοχυρώθηκε με το Ν .4472/17 (ΦΕΚ 74 Α’) 19-5-17, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων…», με αναδρομική ισχύ για τους δικαιούχους από 1/1/2017. 
Ακολούθησε σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με υπηρεσιακούς φορείς αλλά και με το υπουργικό γραφείο του ΥΝΑΝΠ ανταλλάσσοντας απόψεις και καταθέτοντας προτάσεις με γνώμονα τα συμφέροντα των συναδέλφων.
Την 16 Φεβρουαρίου 2017 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του ΥΝΑΝΠ, το οποίο ρύθμιζε σειρά θεμάτων γύρω από τη Ναυτιλία, το προσωπικό του Υπουργείου & του Λιμενικού Σώματος και την προστασία των εργαζομένων στη Ναυτιλία.
Ταυτόχρονα ζητήσαμε από τις 18 πρωτοβάθμιες Ενώσεις να καταθέσουν τόσο στη Ομοσπονδία όσο και στο opengov τις δημόσιες θέσεις-προτάσεις τους επί του τελικού κείμενου.
Ελάχιστες ήταν περιπτώσεις όπου συνάδελφοι μεμονωμένα ή Ενώσεις εξέφρασαν κάτι διαφορετικό από τις επίσημες θέσεις της Ομοσπονδίας.
Γνωρίζουμε όλοι βέβαια ότι το συνέδριο της ΠΟΕΠΛΣ τον Απρίλιο του 2017 δεν αποτέλεσε πεδίο δημιουργικής συζήτησης για τα θέματα που μας αφορούν.
Από εκεί και πέρα και μέχρι το Εκλογικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας τον Οκτώβριο οι αγωνίες όλων μας επικεντρώθηκαν στο αν τελικά το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ θα κατατεθεί στη Βουλή.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μη έγκαιρη κατάθεσή του αποτέλεσε αφορμή συνδικαλιστικής προεκλογικής σύγκρουσης με πρωταγωνιστές εμάς τους ίδιους ως απερχόμενο προεδρείο της ΠΟΕΠΛΣ και κατερχόμενους στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 2017 με το συνδυασμό  «ΝΕΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» και την παράταξη του Νέου Πρόεδρου της ΠΟΕΠΛΣ  κ.Δριβάκου η οποία και μας κατηγόρησε ότι το Νομοσχέδιο «φάντασμα» δεν θα έφτανε ποτέ στη Βουλή για ψήφιση.
Το αποτέλεσμα των εκλογών μας κατέταξε πρώτους σε ψήφους γεγονός που κάνει σαφές ότι οι σύνεδροι και οι συνάδελφοι, μας στήριξαν με την ψήφο τους και πείστηκαν στον δίκαιο αγώνα που κάναμε για το σύνολο των θεμάτων αλλά και για το Νομοσχέδιο και επειδή ο συνδικαλισμός είναι πράξεις, το αποδείξαμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.
Το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ ήρθε στη Βουλή και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την 23-11-2017.
Δεν αρνηθήκαμε, αντιθέτως επιδιώξαμε συνεργασία με το νέο προεδρείο της ΠΟΕΠΛΣ αλλά δυστυχώς αποκλειστήκαμε από κάθε θέση και κάθε ρόλο ουσίας στην νέα Ομοσπονδία.
Επιμείναμε όμως στη συνεργασία ακόμη και όταν ενημερωθήκαμε από το διαδίκτυο για τις διαφοροποιημένες προτάσεις του νέου προεδρείου, με αποκορύφωμα αυτές της απόσυρσης της διάταξης αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας και την εφαρμογή των πανελληνίων εξετάσεων σε τέσσερα έτη από τη δημοσίευση του Νόμου. Διαφοροποιήσεις που ήταν αντίθετες όχι μόνο στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων αλλά και του ίδιου του καταστατικού λειτουργίας της ΠΟΕΠΛΣ και ενημερώσαμε σχετικά τους συναδέλφους μας (εδώ).
Για το λόγο αυτό ζητήσαμε τη σύγκλιση ΔΣ (εδώ) για να εισπράξουμε την απαξίωση και την αντικαταστατική άρνηση (εδώ), παρότι στόχος μας ήταν να συμβάλουμε και εμείς από πλευράς μας στην καλύτερη δυνατή προοπτική της ψήφισης του Νομοσχεδίου.
Ούτε αυτό μας πτόησε! Προσκληθήκαμε στη Βουλή των Ελλήνων στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο και καταθέσαμε τις απόψεις μας (εδώ).
Τελικά το Νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στο μεγαλύτερο μέρος επιτύχαμε όσα διεκδικήσαμε αλλά υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά καθώς για κάθε διάταξη θα ακολουθήσει και ΠΔ που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής τους.
Είναι παράδοξο το γεγονός ότι βρεθήκαμε να υπερασπιζόμαστε τις θετικές ρυθμίσεις για τους συναδέλφους μας ενώ το προεδρείο της ΠΟΕΠΛΣ να πολεμά τις ίδιες ρυθμίσεις.
Θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στις παρακάτω διατάξεις οι οποίες αποτέλεσαν την βάση της συνδικαλιστικής μας δράσης εδώ και σχεδόν 2,5 έτη:
  • Εισαγωγή μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Νομοθετείται ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας που θα διασφαλίσει από την μία την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια στις προσλήψεις και από την άλλη τη σταθερή εισροή στελεχών στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
  • Αποστρατευτικός βαθμός προερχόμενων από σχολή Λ/Φ:
  • Βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων 33ου και 34ου ΣΔΥΛΣ: Το ζήτημα βρισκόταν σε εκκρεμότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση μεταξύ των προερχομένων στελεχών των 33ουκαι 34ου Σχολείων Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με το 32ο που κατατάχθηκε το 1996.
  • Υπολογισμός χρόνου στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό: Για τους βαθμοφόρους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που προέρχονται από τη Σχολή Δόκιμων Υπαξιωματικών και τους προερχόμενους από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας υπολογίζεται για λόγους υπηρεσιακής εξέλιξης ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.
  • Αλλαγή Δελτίων Ταυτότητας κατά τα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εναρμονισθούμε με τις συμφωνίες και τα Δελτία Ταυτότητάς μας να αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα.
  • Εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος (Τ.Α.Λ.Σ) προκειμένου να υπάρχει εκπροσώπηση των εργαζόμενο στο ταμείο.
  • Εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ στα Πειθαρχικά Συμβούλια με δικαίωμα ψήφου.
  • Λιμενικά Τμήματα: Καταργείται η διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους Λιμενάρχες να κάνουν τοποθετήσεις στα Λιμενικά Τμήματα τα οποία και εφεξής θα αποτελούν ξεχωριστό τόπο επιλογής μετάθεσης.
  • Άγιο Όρος: Μετατάσσεται σε Λιμεναρχείο η Λιμενική Αρχή Δάφνης (Άγιο Όρος).
  • Φαρμακευτική Περίθαλψη. Για την οριστική επίλυση του χρόνιου προβλήματος με τη χορήγηση δωρεάν φαρμάκων στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
  • Κατάταξη Λιμενικών Τμημάτων
    Ειδικά λόγω της δυσκολίας διαβίωσης και της νησιωτικότητας για τα στελέχη που υπηρετούσαν στα Λιμενικά Τμήματα α) Α΄ Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης. β) Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κυθήρων του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών, γ) Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κέας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου, δ) Α΄ Λιμενικό Τμήμα Θάσου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας ο χρόνος παραμονής τους να λογίζεται πριν την έναρξη ισχύος του Π.Δ 81/2014.
Αναφορικά με τα άρθρα των μεταθέσεων
-    Θεωρούμε θετική εξέλιξη  τη κατοχύρωση  για πρώτη φορά με Νόμο των  θετικών διατάξεων (ειδικά για ευπαθείς ομάδες όπως οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με σοβαρά θέματα υγείας ή γονείς που είναι άγαμοι ή χήροι,  κτλ)
-    Επίσης για πρώτη φορά καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια από το πλέγμα των παραγόντων που, συνυπολογιζόμενοι, επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού.
-    Για πρώτη φορά μέσα σε νόμο μπαίνουν βασικές αρχές για τις μεταθέσεις-αποσπάσεις-τοποθετήσεις και όποιες αλλαγές πάνω στις βασικές αυτές αρχές αντικειμενικά θεωρηθούν ότι πρέπει να γίνουν στο μέλλον θα πρέπει να κυρωθούν με νέο νομοσχέδιο και όχι με Π.Δ εν μία νυκτί όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν.
-   Αναφορικά με τα 8 έτη παραμονής στον τόπο συμφερόντων είχαμε ζητήσει τη αύξηση της στα 10 κατ’ αναλογία των χρόνων υπηρεσίας στο Σώμα από τα 25 στα 40 έτη.(Σε κάθε περίπτωση όμως η παραμονή στον τόπο συμφερόντων δεν πρέπει να περιορίζεται αυστηρά από την συμπλήρωση του μεγίστου χρόνου αλλά πάντα σε συνάρτηση με τις οργανικές θέσεις, τα μόρια, χωρίς να αλλάξει επί της ουσίας η ερμηνεία του μεγίστου χρόνου παραμονής όπως αυτή προσδιορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία.)
  •     Νομοθετική ρύθμιση των ΚΕΑ/ΛΣ τα οποία από το 2014 έχουν χάσει την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, με την Ομοσπονδία εδώ και 1 έτος μέσα από την σύσταση επιτροπής από συνδικαλιστικά στελέχη των ΚΕΑ (για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΟΕΠΛΣ) να έχει εκπονήσει σχέδιο εκσυγχρονισμού των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ζητήσαμε και καταφέραμε όσο αποτελούσαμε το προεδρείο της ΠΟΕΠΛΣ, την απόσυρση των διατάξεων για την Υπηρεσία Γραφείου, τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ ακόμη και κατά την συζήτηση στις επιτροπές και λίγες μέρες πριν τη ψήφιση καταθέσαμε πρόταση για Νομοθετική ρύθμιση και οριστική επίλυση του προβλήματος με τα φάρμακα (εδώ).
Σε κάθε περίπτωση τα όσα διεκδικήσαμε και πετύχαμε δεν αποτελούν ούτε κρυφές διατάξεις, ούτε συμφωνίες μυστικού χαρακτήρα αλλά ξεκάθαρες θέσεις που απηχούν θετικά στο σύνολο των συναδέλφων.
Ως «ΝΕΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» και αφού αποδείχτηκε και στους πλέον δύσπιστους ότι τα όσα διεκδικήσαμε εδώ και δύο έτη, αποτελούν πλέον Νόμο, συνεχίζουμε στην ίδια φιλοσοφία να παρέχουμε χείρα βοηθείας στο προεδρείο της ΠΟΕΠΛΣ προσφέροντας ανιδιοτελώς τη δυναμική μας και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων.
Μόνη προϋπόθεση συνεργασίας για εμάς είναι η δημιουργία μιας Ομοσπονδίας αντάξιας των συναδέλφων μας και όχι μιας ΠΟΕΠΛΣ "όχημα" προσωπικών στρατηγικών και επιδιώξεων.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΠΛΣ

Επιζήμια και επικίνδυνη στάση της ΠΟΕΠΛΣ για τις οργανικές θέσεις!

Πρόεδρος ΕΠΛΣΑΚΑ Γαλάνης Χρήστος προς Πασσάκο Σπύρο